-Biztonságos
vásárlás
-Pénzvisszafizetési
garancia
Hívjon minket és kattintson a telefonszámra 06-20/383-1521
...
Megtekintéséhez kattintson a telefonszámra
Hívjon minket és kattintson a telefonszámra 06-20/383-1521

Kategóriák

Keresés

Mások mondták

Itt csináltattuk a karikagyűrűnket, de innen van az eljegyzési gyűrűm is. Egy nagyon bonyolult elképzeléssel érkeztünk hozzátok, de nektek semmi sem jelent akadályt. Büszkén hordjuk mindketten ezt a két csodát! :)

Nóri és Laci

Vidám mosolygós apa-lánya címlapfotózás R. Kárpáti Péterrel és Kárpáti Rebekával

Legerszki Krisztina ékszerei a Fatumjewelstől

Nádai Anikó ékszerei a Fatumjewelstől

Törtarany felvásárlás

Törtarany felvásárlás

Törtarany(14k) felvásárlás: 5600Ft/g, beszámítás: 5800Ft/g


Gyémánt és drágakő felvásárlás!

 Évente 26 kilogramm gyémántot bányásznak, ez kevés. 

A világ gyémántbányái nem lesznek képesek kielégíteni az egyre növekvő keresletet a következő években, ami a drágakő árának emelkedéséhez vezethet - közölte a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

Egy friss elemzés úgy becsüli, a gyémántkereslet 2023-ig évente 5,1 százalékkal emelkedhet, ezzel szemben a kínálat csak 2 százalékkal. A világ gyémántbányászata amúgy már évek óta csökken. Míg 2004-ben 159 ezer karát volt (1 karát=200 milligramm, így a 159 ezer karát 32 kilogramm gyémántot jelent), addig 2012-ben már csak közel 128 ezer karát, vagyis csaknem 26 kilogramm. Ennek oka, hogy a meglévő bányák kitermelése egyre kevésbé gazdaságos, új projektek beindításának pedig kicsi az esélye. Az új bányák feltárása ugyanis egyre költségesebb, jelenleg projektenként meghaladja az 1 milliárd dollárt, vagyis a 220 milliárd forintot.

Az első gyémántokat időszámítás előtt a IX. században találták meg a mai India területén, mely egészen a XVIII. század közepéig a világ egyetlen gyémántlelőhelye volt. Akkor, a XVIII. században azonban Brazíliában is találtak gyémántot, és rövid időn belül e dél-amerikai ország vált a világ első számú termelőjévé. Dél-Afrikában az 1870-es években indult meg a bányászat, miután felfedezték a gyémántban gazdag kimberlit és lamproit tartalmú kürtőket. Ezt követően Dél-Afrika vált a világ első számú gyémánttermelőjévé, ám pozíciója fokozatosan romlott, 2012 végén már csak a gyémánttermelés 5,5 százalékát adta.

Tavaly az első helyet Oroszország foglalta el ( a kitermelés 27 százalékával), utána három afrikai ország - a Kongói Demokratikus Köztársaság (17 százalék), Botswana (16 százalék) és Zimbabwe (9 százalék) - következett, valamint Kanada (8 százalékkal) állt az ötödik helyen.

Az elemzés szerint azzal párhuzamosan, hogy egyre tehetősebbé váltak a fejlődő és feltörekvő országok - mindenekelőtt Kína és India -, s a gyémánt iránti keresletük ugrásszerűen megnőtt, a drágakő eladásai is megugrottak. Ma már az Egyesült Államok után Kína a gyémánt-ékszerek második legnagyobb fogyasztója, és India gyémántkereslete is dinamikusan bővül.

A világ legdrágább ékszere jelenleg egy rózsaszínű, 59,6 karátos gyémánt, ami november közepén 83 millió dolláros (durván 18 milliárd forintos) rekordösszegért talált gazdára Genfben. Egy karát előállításának átlagos költsége 25 dollár (5500 forint).

A korábbi világrekordot egy 24,68 karátos darab tartotta, amelyet 46 millió fontért (több mint 16 milliárd forintért) ütöttek le 2010-ben a Laurence Graff aukcióján, egy évvel korábban pedig 10,8 millió dollárért (potom 2,4 milliárd forintért) talált gazdára Hongkongban egy ritka rózsaszín darab.

Forrás: www.origo.hu

A tőzsdén forgó nemesfémekről, mint például az aranyról, vagy az ezüstről gyakran esik szó, a gyémántról azonban kevésbé.

A gyémánt árfolyama szinte évről évre emelkedik, az árakat viszont nagy részben a piac közel 50 százalékát birtokló De Beers határozza meg, a keresleti és kínálati viszonyoktól függően. A gyémánt befektetés nagyobb körültekintést igényel mint a tőzsdén kereskedett nemesfémek, hiszen sok méretben és minőségben találhatók a piacon, és likviditásuk is korlátos. Kis mérete és stabil kereslete miatt viszont közép-, illetve hosszú távon kedvező befektetési lehetőséget kínál - írja a Műtárgy.com.

A gyémánt, mint befektetés

A nemesfémek (arany) befektetési lehetőségeiről gyakran esik szó, ugyanakkor a gyémántról kevés, pedig ez a drágakő típus hasonlóan "válságálló", ára folyamatosan emelkedik: az elmúlt években 15-30% közötti volt az árnövekedés, 2011-ben pedig kiemelkedően magas, 49%-os volt a drágulás. A gyémántnak ugyanakkor nincs a nemesfémekhez hasonló nemzetközi per gramm ára. Ennek oka nagy részben az, hogy a gyémántpiac fő kitermelője a De Beers csoport - csaknem 50%-os piaci részesedéssel - évente szabályozza az árakat a kitermeléstől, ennek minőségétől, valamint az aktuális kereslettől függően. A gyémánt árát a következő intézetek oldalán, közleményében lehet nyomon követni: Rapaport Diamond Report, The Diamond Registry, Ajediam Antwerp Diamonds Monthly, The Gem Guide.

Válságálló befektetést kínál a gyémánt?

Magyarországon kifejezetten gyémánt értékesítéssel kevesen foglalkoznak, vagy csak kis mennyiségben lehet vásárolni. Hazai értékesítésben a Caprice, a V-Pearl, a Fatumjewels, az Exomest emelhető ki. Több nagyobb ékszerbolt hálózat pedig ékszerbe foglalva értékesít drágaköveket, ilyen pl. az Orex vagy a Schmuck.

Sorozatunk célja, hogy gyakorlati tanácsokkal lássuk el a potenciális gyémánt befektetőket, ezért pontokba szedtük a gyémánt befektetés előnyeit és kockázatait, illetve összefoglaljuk, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál. Cikkünk végén pedig praktikus tanácsokat adunk a kezdő lépésekhez.

Gyémánt befektetés előnyei:

Térfogata kicsi, kis helyen elfér, ezért nagy értéket tudunk kis helyen tárolni, pl. otthoni széfben
Nehezen sérül. A gyémánt köztudottan rendkívül kemény kő, hő-, és tűzálló. Ugyanakkor vigyázni kell, hogy ne ejtsük le, vagy viselés közben ne verjük oda kádszélhez, mert szélsőséges esetben szétrobbanhat a kő.
Ékszerbe építve használati értéke van. A világon kitermelt gyémánt kb. 20%-a van beépítve ékszerekben, 80%-át ipari célokra használják (lézertechnika, sebészeti technológia stb).
Az ár indikátorok alapján a gyémánt ára évről évre emelkedik, azonban a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőre nézve

Milyen kockázatokat rejt a gyémánt befektetés? Mire figyeljünk gyémánt vásárlásunk során?

A gyémánt különböző tisztaságú lehet, és ezek közül nem mindegyik alkalmas befektetési célra. A gyémántnak minimum vs1 vagy vs2-nek lennie: ez egy rövidítés, ami azt írja le, hogy a gyémánt mennyire tiszta. A vs1 annyit jelent angolul, hogy "very small inclusion" -vagyis nagyon kevés zárvány található a kőben. Érdemes ezt a tisztasági fokot alapul venni és ilyen vagy ennél tisztább gyémántot vásárolni (vs2, vs1, vvs2, vvs1, IF).
A gyémánt színe is fontos, pontosabban az, hogy mennyire fehér. Itt is rövidítések segítenek az eligazodásban. A befektetési gyémánt legyen Wesselton fehér, ezt W-vel, néha H-val jelölik. Ennél még jobb minőségű a TW (Top Wesselton), ragaszkodjunk a fehér fényű gyémánthoz. A tisztaságra és a szín minőségre is igaz, hogy minél jobb a minősége a gyémántnak, annál könnyebben eladható később.
Csak szakértők, kereskedő bevonásával vásároljunk. Ahogy megismerhettük, a gyémánt eladási árát sok tényező befolyásolhatja. Azonban nem csak a minőségre kell figyelnünk, hanem arra is, hogy jó áron vásároljunk. Akitől vásárolunk tisztában kell legyen a gyémánt aktuális napi vagy heti árfolyamával, és ez előttünk is ismertté kell váljon. A kereskedőnek tudnia kell az 1-es és 2-es pontban ismertetett paraméterekkel beazonosítania a gyémántot, valamint erről ún. certifikátot kiállítania. A kisebb méretű köveknél nem szokványos nemzetközi certifikátok kiadása, azonban ha nagyobb összegben vásárolunk, érdemes nemzetközileg elismert tanúsítványt kérni. A világon a legnagyobb bevizsgálók: GIA, EGL, HRD, IGI, GCI mindegyike ad ki igazolást a megszemlézett drágakövekről. Ez pénzbe kerül természetesen (30-100 ezer forintba), de ha be akarjuk biztosítani magunkat, akkor megéri. Ezeket a certifikátokat a kereskedő is el tudja intézi nekünk.
A gyémánt mérete (ct - karát) is fontos szempont. Értelemszerűen minél nagyobb a karát szám, annál drágább a gyémánt ára. Befektetésként érdemes valahol az 1 ct környékén kezdeni, hiszen ezek már ritkább, értékesebb kövek. Referenciaként: egy 1 karát nagyságú kőért, minőségtől függően 2-3 millió forinttal kell számolnunk.
Esztétikailag is fontos szempont a csiszolás típusa: a legismertebb gyémántcsiszolás a briliáns csiszolás. Ezen belül is érdemes a Modern típust választani, pl. M1-et, amely csiszolás közel 100%-ban veri vissza a beeső fényt. A korábban alkalmazott régi típusú csiszolási módoknál (R1, R2) a Modern csiszoláshoz képest nagyobb a csiszolásból eredő anyagveszteség. Ugyanakkor a csiszolás főként esztétikai szempont: a gyémánt a befektetőnek, vagy ékszer esetén viselőjének kell megfeleljen, és fontos, hogy illeszkedjen ahhoz az ékszerhez, amibe befoglalták.
A gyémánt likviditása alacsony, ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk. Ennek fő oka, hogy szemben más árutőzsdei áruval, hogy nincs végső eladási piaca. A megunt vagy eladni kívánt gyémántoknak legnagyobb felvevőpiaca az Ebay, vagy ahhoz hasonló weboldalak, itthon a Vatera.

Praktikus tanácsok befektetési célú gyémánt vásárlásához

Somlói István drágakőgyűjtő, a fatumjewels.hu ékszerbecsüse egyetért abban, hogy a fentebb felsorolt szempontok figyelembe vétele kiemelten fontos a nagyobb értékű, befektetési gyémántok vásárlásakor. A gyémánt közepes vagy hosszú távú befektetés, pont a likviditási tényező miatt, ugyanakkor értékét tartja és fizikai adottsága miatt kedvező alternatív befektetési lehetőség. Gyémántot meglévő befektetéseink mellé, kiegészítésként vásároljunk, semmiképp ne a teljes befektetési keretet helyezzük drágakövekbe. Érdemes "pakettet" összeállítani. Ennek, a szakértő szerint érdemes tartalmazni egy nagyobb, 1 ct vagy e feletti gyémántot, 2-3 db közepes, ½ ct körüli követ illetve több kisebb csiszolt gyémántot. Járjunk el körültekintően a vásárlásnál, mi magunk is nézzük meg alaposan a drágakövet: sokszor szabad szemmel látható az eltérés egy jó és egy gyengébb minőségű, sárgás, zárványos kő között.


forrás: www.portfolio.hu


A gyémánt is hasít

A nemesfémek mellett a gyémánt iránt is nagy a kereslet. A Napi Gazdaság összefoglalója szerint Indiában és Kínában a szélesedő felső és középosztály egyre nagyobb keresletet támaszt a gyémánt iránt, így az idén a nyers gyémánt árfolyama 49 százalékkal emelkedett és az egyik legjobb árupiaci befektetésnek bizonyult. (Két év alatt évesített szinten 30 százalék feletti volt a drágulás.) Az áremelkedést a növekvő kereslet mellett a csökkenő kínálat is fűti, új bányák elvétve nyílnak, a gyémántcsiszoló központok készletei pedig kiapadóban vannak.

A világ egyik legnagyobb gyémáttermelője, a dél-afrikai De Beers a kitermelés csökkenésével számol, a tavalyi 38 millió után idén már csak 35 millió karátnyi gyémánt felszínre hozását prognosztizálja. A 40 százalékban a dél-afrikai Oppenheim család, 45 százalékban pedig az Anglo American cég tulajdonában lévő vállalat bevételei ezzel együtt is robbanásszerűen növekedtek, fél év alatt megközelítették a 3,5 milliárd dollárt, a társaság profitja pedig megkétszereződött, s elérte a több mint 600 millió dollárt.

Forrás: www.origo.hu

 Óriási nyereséggel kecsegtetnek az ékszerek

Továbbra is jó befektetést jelent az ékszer, sőt az elmúlt időszakban többen választják a befektetés e formáját. Az üzleti célú ékszervásárlásra mostanában nagyobb figyelem irányul, mint a klasszikus befektetésnek számító festményekre vagy az aranyra. A Wall Street Journal elemzéséből, és a műtárgy.com hazai tapasztalataiból is kiderül, hogy az ékszereket azért is számítanak népszerű befektetésnek, mivel érzelmi viszonyba is kerül velük a vásárlójuk.

forrás: www.portfolio.hu 

 

Gyakran ismételt kérdések

Honnan fogom tudni, milyen méret kell a barátnőm eljegyzési gyűrűjéhez?

Van, aki a kisujjára próbálja fel barátnője egyik gyűrűjét, és megjegyzi, meddig tudta felhúzni. Még jobb, ha el tudod hozni a kedvesed valamelyik kedvencét. Érdemes figyelni arra, hogy hasonló kialakítású legyen, mint amivel meg szeretnéd kérni a kezét, ugyanis például egy szélesebb gyűrűből általában egy számmal nagyobb kell, mint egy vékony, kecses darabból. Gyakran előfordul, hogy utólag igazítani kell a méreten, de ez a legtöbb esetben nem probléma. Mindig elmondjuk, melyik eljegyzési gyűrűt mennyire lehet tágítani vagy szűkíteni: az egyszerűbbek méretét akár tíz számmal is lehet módosítani, némelyiket azonban csak másféllel. Például a körbeköves gyűrűk esetében kisebb a mozgástér.

Vajon jól fog állni a menyasszonyomnak az eljegyzési gyűrű?

Szívesen adunk tanácsot, hogy így legyen. Érdemes abból kiindulni, hogy a vékony, hosszú ujjú emberek kezén mutat jól egy szélesebb darab, a rövidebb és vastagabb ujjakon vagy kicsi kezeken a vékonyabb gyűrűk állnak jól. Volt rá példa, hogy valaki hozott fényképet a barátnője kezéről: ha nagyon bizonytalan vagy, ez nem rossz ötlet. Egy romantikus, szerelmes pillanatban megemlítheted, hogy szeretnél arról egy fotót készíteni, ahogy a kezedben tartod a kezét - így viszonyítani is lesz mihez. Megfigyelheted azt is, milyen alakú gyűrűket szokott szívesen viselni, és ahhoz hasonló formát is választhatsz. Érdemes odafigyelni a színválasztásra: máshogy mutat egy fehér és egy sötétebb bőrtónuson a hagyományos arany, az extravangáns rozé arany, és a népszerű fehér arany, továbbá ezek kombinációja. Bicolorban inkább a sárga-fehéret szokták választani mind a vőlegények, mind a jegyespárok, pedig a fehér-rozé is gyönyörű párosítás, viszont a rozé-sárga nem néz ki jól. Érdemes arra is gondolni, hogyha kedvesed valószínűleg majd egy kézen szeretné hordani a jegygyűrűt és az eljegyzési gyűrűt - mert például szereti a bizsukat, ékszereket, és szeretné e célból szabadon hagyni a másik kezét -, akkor az utóbbi olyan fazon legyen, ami mellett elfér egy másik gyűrű is. De lehet úgy is választani később jegygyűrűt, hogy kövesse az eljegyzési gyűrű vonalát vagy kiegészítse azt. Egyébként is fontos, hogy a kettő harmonizáljon egymással.

Hogyan válasszak eljegyzési gyűrűt a menyasszonyomnak, hogy biztosan tetsszen neki?

Általában az a tapasztalatunk: a hölgyek nagyon örülnek az eljegyzési gyűrűnek, ezt nem lehet elrontani. S ezt onnan tudjuk, hogy a párok gyakran visszatérnek hozzánk a jegygyűrűkért. De valóban érdemes a választást alaposan átgondolni. Mindenképp tanácsos előre nézelődni a honapunkon abban az árkategóriában, amennyit az eljegyzési gyűrűre költenél. Válassz ki néhány olyan darabot, ami szóba jöhet, aztán nézd meg őket élőben! Ne dönts elsőre az üzletben sem, érdemes két-három gyűrűre szűkíteni a kört, majd aludni rá egy-két napot. Választáskor gondolj arra, hogy a barátnőd milyen típusú személyiség és milyen foglalkozása van: ha vagányabb, temperamentumosabb, akkor bátran választhatsz az átlagostól eltérő formát, például asszimetrikus kialakítást vagy szélesebb változatot. Ha szereti a csillogást és az elismerő tekinteteket, akkor brilliáns csiszolású gyémánt gyűrű, ha romantikus típus, akkor gyémántkövekből kialakított szívforma mellett is dönthetsz. Ha finomság és visszafogottabb megjelenés jellemzi, akkor egy elegáns, míves megmunkálású eljegyzési gyűrű jobban illik hozzá. A bicolor darabok például szépen ki tudják emelni a gyűrű nőies, lágy vonalvezetését. Vannak nagyon egyedi és látványos, ugyanakkor finom munkák, mint például a gyémántokkövekből pillangót formázó eljegyzési gyűrű. De az egyediség megjelenhet rejtettebb módon is, az érdekes formai megoldásokban. Ha meg tudod fogalmazni nekünk, mit szeretsz a barátnődben és ő milyen nő, fogunk tudni segíteni abban, melyik gyűrű fejezi ki ezt a legjobban. Ha elmeséled neki a döntésed okát, biztosan örülni fog, és amikor később ránéz a kezére, eszébe fog jutni ez az üzenet.

Milyen fazon nem megy ki soha divatból, ha eljegyzésű gyűrűről van szó?

Az egyenes gyűrűsínes, vagyis egyenes vonalvezetésű gyűrű, négy- vagy hatkarmos fazonnal - a karmok tartják a drágakövet. Az előbbi változat egy árnyalatnyival modernebb, az utóbbi hagyományosabb. Az ilyen, klasszikus jegygyűrűvel biztosra lehet menni.

Lehet feliratot vésetni a karikagyűrűre?

Természetesen. A legtöbben általában dátumot, nevet szoktak a karikagyűrűjükbe gravíroztatni, ritkán különleges motívumokat is kérnek: például nyuszit, hattyút.

Van-e arra lehetőség, hogyha megtetszik egy jegygyűrű, de más színben, más kővel, vagy valamilyen módon eltérő változatban szeretnénk, mint az üzletben látható modell, akkor módosíthatunk rajta?

Természetesen. Kívánság szerint építjük fel mind az eljegyzési gyűrűket, mind a karikagyűrűket, és rengeteg variációs lehetőség van. Lehet más a szélesség, az anyagvastagság, a foglalat típusa, a drágakő, a színek, stb. Előfordul, hogy ugyanaz a - szélesebb - fazonú karikagyűrű-pár például nem mutat jól a menyasszony kezén, mert túl széles, viszont egy vékonyabb darab esetén meg a vőlegény érzi úgy, hogy túlságosan férfiatlan: ilyenkor jó megoldás, hogy a férfi változatot egy kicsit szélesebbre, a nőit keskenyebbre tervezzük.

Szokott lenni a férfiak jegygyűrűjében drágakő?

Bőven van rá példa, a férfiak a fekete gyémánt gyűrűt kedvelik, mert az nem szikrázik: fénye van, nem csillogása. Elég markáns megjelenést ad a viselőjének. A konyakgyémánt sem mutat rosszul a férfiakon. Habár sokszor úgy érezzük, a női gyűrűk feltűnőbbek, valójában a férfiakon tűnik fel jobban egy karikagyűrű, mert sokkal karakánabb, jellegzetesebb és összességében nagyobb darabokat szoktak választani.

Milyen köveket érdemes választani eljegyzési gyűrűbe vagy jegygyűrűbe?

A gyémánt a legnépszerűbb, mert az örök, illetve illik bármilyen színhez, így például nem probléma, ha a hölgy szívesen visel lakkot a körmein. De sokan szeretik a zafírt, a smaragdot, a rubint és a topázt is. Van, aki a kedvese szeme színe szerint választ drágakövet az eljegyzési gyűrűbe, a menyasszonyok néha a kedvenc kövüket kérik a jegygyűrűjükbe. Kevesen tudják, de a zafír rengeteg színben létezik, nemcsak kékben és zöldben, hanem például sárgában és pirosban is. A gyémánt lehet fekete-, konyak- és kék színű is. Üzletünkben ékkövek széles választékával várjuk az eljegyzési gyűrűt vásárolni szándékozókat az alacsonyabb árfekvésű, egyszerűbb ékkövektől egészen a smaragdig.Viszont cirkónia és Swarowski forgalmazásával – mivel ezek nem ékkövek – nem foglalkozunk.

Milyen felületkezelésű karikagyűrűk közül lehet választani?

Rengetegféle van: selyemfényű, gyémántmart, kalapált, karcos, stb. Személyiségfüggő, ki mit szeret.

Mit lehet tenni, ha különböző az ízlése a jegyespár tagjainak vagy más jegygyűrű áll jól a menyasszonynak és a vőlegénynek?

A nők sokszor a ragyogóbb, gazdagon díszített munkákat, a férfiak a egyszerűbb jegygyűrűket kedvelik, máskor pedig teljesen más formai kialakítás mutat jól a kezükön: a leendő férj és feleség karikagyűrűje lehet nagyon különböző, de mindig megtaláljuk a módját, hogy valamilyen szinten összehangoljuk a választásaikat egymással. Ez adódhat a színkombinációból, a vonalvezetésből, a jegygyűrűk felelhetnek egymás mintáira és formáira vagy kiegészíthetik egymást. Ha például nagyon eltérő a jegyespár bőrszíne, a bicolor karikagyűrűt szoktuk javasolni, így az egyik jegygyűrűbe kicsit többet rakunk az egyik színből, a másikba pedig a másikból: mindkettejük kezén jól mutatnak majd a karikagyűrűk, miközben össze is tartoznak.

Meddig érvényesek az oldalon található eljegyzési-, karika-, és jegygyűrű-akciók?

Akcióink mindig a készlet erejéig tartanak, ezért érdemes erről a gyűrű rendelése előtt tájékozódni.

A honlapon látható jegygyűrűk, eljegyzési gyűrűk közül egyik sem nyerte meg a tetszésem. Van lehetőség arra, hogy a saját ötletemet megvalósítsák?

Természetesen! Ötvösünk bármilyen jegygyűrűt, eljegyzési gyűrűt és karikagyűrűt elkészít. Hívjon minket bizalommal!

A készleten nem levő gyémánt gyűrűk elkészítése mennyi időt vesz igénybe?

Ha olyan gyémánt gyűrűt választ, ami nincs készen, akkor a gyártási idő – több tényezőtől függően – 3-4 hétig tart.

Mi a különbség a 14 és a 18 karátos arany modellek közt?

A gyűrűknél látható karátszám az arany ötvözetének tisztaságát jelöli, pontosabban azt, hogy az ötvözet mennyi színaranyat tartalmaz. Ez az arány a 14 karátos gyűrűknél 58,3 százalék, míg a 18 karátos gyűrűknél már 75 százalék. Mivel az arany puha fém, a magasabb karátszám azt jelenti, hogy ezek az ötvözetek puhábbak, sokkal inkább hajlíthatóak, mint 14 karátos társaik. Ezért az utóbbiakat ajánlott mindennapos viseletként, vagyis eljegyzési gyűrűként, jegygyűrűként hordani, a 18 karátosokat inkább alkalmi használatra ajánljuk. Fémallergiások számára javasolt a minél magasabb karátszám, hiszen ezek kisebb arányban tartalmaznak más fémeket, például nikkelt.

Kedvesem gyakran dolgozik különféle vegyi anyagokkal. Okozhatják-e ezek az eljegyzési gyűrű vagy a jegygyűrű károsodását?

Az általános tisztítószerek nem sértik a gyűrűket, de mindenképpen a gyűrűk levétele vagy gyumikesztyű használata javasolt ilyen munkák közben. Ha az illető gyakran használ gumikesztyűt, ajánlott figyelni arra, hogy a gyűrű köve ne emelkedjen ki túlságosan, inkább süllyesztett legyen. A gyémánt gyűrű esetében a követ nem a vegyszerek bántják, hanem a fizikai behatások, ütődés, csapódás. A gyémánt nagyon kemény, de rideg szerkezet, a kerámiafelületek, kövek megsérthetik, megrepeszthetik, ha nagy erővel, rossz szögben csapódik rájuk. De azért ez ritkán fordul elő. Arra is vigyázni kell, hogy a foglalatból nehogy kiessen a kő, vagyis a követ tartó karmok lehetőleg ne akadjanak bele valamibe. Ha valami történik, nagyobb ütés, becsapódás, fizikai behatás, érdemes megnézetni nálunk a gyűrűt, hogy nem mozdult-e el a kő. Sokszor ugyanis később eshet ki, egy óvatlan pillanatban.

Gyógyfürdőbe látogatás előtt érdemes levenni a gyűrűt?

Mindenképpen. A gyógyvízben, termálvízben található ásványi anyagok és különféle elemek a gyűrű károsodását, végleges elszíneződését okozhatják, azt már nem is tudjuk javítani. Ugyan az ezüst ékszerek sokkal sérülékenyebbek ebből a szempontból, a gyógyvíz, különösen annak kéntartalma az arany ékszer elszíneződését is eredményezheti.

Úgy hallottam, hogy ha tengervíz éri a karikagyűrűt, akár tönkre is teheti azt. Igaz ez?

Nem. A tengervíz nem fogja tönkretenni, de mattá teheti a felületét. Tengeri fürdőzés után tanácsos a karikagyűrűt mosószeres vízben átöblíteni, esetleg fogkevével átdörzsölni, majd leöblíteni és megszárítani. Egyébként, ha már a nyaralásnál tartunk, ajánlott a napolaj, naptej használata előtt a karikagyűrűt levenni, és csak annak bőrbe való felszívódása után visszavenni.

Gyémánt gyűrű vásárlását tervezgetem. Mit jelentenek azok a rejtélyes számok a drágakövek mellett?

Alapszabály: minél ritkább egy gyémánt, annál értékesebb. A legritkább szín a D jelölésű, de az I-J színjelű gyémántok már nagyon szépek. Tisztaság terén a legdrágábbak a VVS1 jelölésű gyémántok. A ct (karát) a gyémánt tömegét hivatott leírni: egy karát ebben az esetben 0.2 gramm.

Hány gyémántot kell tartalmaznia egy gyűrűnek ahhoz, hogy gyémánt gyűrűnek nevezhessük?

Nem kell hivatalosan elfogadott minimális számú gyémántot tartalmaznia ehhez a gyűrűnek, egyetlen gyémánt elég ahhoz, hogy a gyűrűt gyémánt gyűrűnek nevezhessük.
Meglephetünk? Akik a weboldalról látogatnak el üzletünkbe ajándékot kapnak. Kérem a meglepetést most!