-Biztonságos
vásárlás
-Pénzvisszafizetési
garancia
Hívjon minket és kattintson a telefonszámra 06-20/383-1521
...
Megtekintéséhez kattintson a telefonszámra
Hívjon minket és kattintson a telefonszámra 06-20/383-1521

Kategóriák

Keresés

Mások mondták

A feleségemet szerettem volna meglepni a tizedik házassági évfordulónk alkalmából, egy különleges fülbevaló párral. Semmilyen elképzelésem nem volt, de a drágakőszakértő úr mindenben segített nekem, így sikerült megtalálni a tökéletes drágakövet, és elrendezési formát.
Egyszerűen tökéletes lett! Köszönöm!

István

Vidám mosolygós apa-lánya címlapfotózás R. Kárpáti Péterrel és Kárpáti Rebekával

Legerszki Krisztina ékszerei a Fatumjewelstől

Nádai Anikó ékszerei a Fatumjewelstől

Törtarany felvásárlás

Törtarany felvásárlás

Törtarany(14k) felvásárlás: 5600Ft/g, beszámítás: 5800Ft/g


Gyémánt és drágakő felvásárlás!

 Évente 26 kilogramm gyémántot bányásznak, ez kevés. 

A világ gyémántbányái nem lesznek képesek kielégíteni az egyre növekvő keresletet a következő években, ami a drágakő árának emelkedéséhez vezethet - közölte a nemesfém-befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

Egy friss elemzés úgy becsüli, a gyémántkereslet 2023-ig évente 5,1 százalékkal emelkedhet, ezzel szemben a kínálat csak 2 százalékkal. A világ gyémántbányászata amúgy már évek óta csökken. Míg 2004-ben 159 ezer karát volt (1 karát=200 milligramm, így a 159 ezer karát 32 kilogramm gyémántot jelent), addig 2012-ben már csak közel 128 ezer karát, vagyis csaknem 26 kilogramm. Ennek oka, hogy a meglévő bányák kitermelése egyre kevésbé gazdaságos, új projektek beindításának pedig kicsi az esélye. Az új bányák feltárása ugyanis egyre költségesebb, jelenleg projektenként meghaladja az 1 milliárd dollárt, vagyis a 220 milliárd forintot.

Az első gyémántokat időszámítás előtt a IX. században találták meg a mai India területén, mely egészen a XVIII. század közepéig a világ egyetlen gyémántlelőhelye volt. Akkor, a XVIII. században azonban Brazíliában is találtak gyémántot, és rövid időn belül e dél-amerikai ország vált a világ első számú termelőjévé. Dél-Afrikában az 1870-es években indult meg a bányászat, miután felfedezték a gyémántban gazdag kimberlit és lamproit tartalmú kürtőket. Ezt követően Dél-Afrika vált a világ első számú gyémánttermelőjévé, ám pozíciója fokozatosan romlott, 2012 végén már csak a gyémánttermelés 5,5 százalékát adta.

Tavaly az első helyet Oroszország foglalta el ( a kitermelés 27 százalékával), utána három afrikai ország - a Kongói Demokratikus Köztársaság (17 százalék), Botswana (16 százalék) és Zimbabwe (9 százalék) - következett, valamint Kanada (8 százalékkal) állt az ötödik helyen.

Az elemzés szerint azzal párhuzamosan, hogy egyre tehetősebbé váltak a fejlődő és feltörekvő országok - mindenekelőtt Kína és India -, s a gyémánt iránti keresletük ugrásszerűen megnőtt, a drágakő eladásai is megugrottak. Ma már az Egyesült Államok után Kína a gyémánt-ékszerek második legnagyobb fogyasztója, és India gyémántkereslete is dinamikusan bővül.

A világ legdrágább ékszere jelenleg egy rózsaszínű, 59,6 karátos gyémánt, ami november közepén 83 millió dolláros (durván 18 milliárd forintos) rekordösszegért talált gazdára Genfben. Egy karát előállításának átlagos költsége 25 dollár (5500 forint).

A korábbi világrekordot egy 24,68 karátos darab tartotta, amelyet 46 millió fontért (több mint 16 milliárd forintért) ütöttek le 2010-ben a Laurence Graff aukcióján, egy évvel korábban pedig 10,8 millió dollárért (potom 2,4 milliárd forintért) talált gazdára Hongkongban egy ritka rózsaszín darab.

Forrás: www.origo.hu

A tőzsdén forgó nemesfémekről, mint például az aranyról, vagy az ezüstről gyakran esik szó, a gyémántról azonban kevésbé.

A gyémánt árfolyama szinte évről évre emelkedik, az árakat viszont nagy részben a piac közel 50 százalékát birtokló De Beers határozza meg, a keresleti és kínálati viszonyoktól függően. A gyémánt befektetés nagyobb körültekintést igényel mint a tőzsdén kereskedett nemesfémek, hiszen sok méretben és minőségben találhatók a piacon, és likviditásuk is korlátos. Kis mérete és stabil kereslete miatt viszont közép-, illetve hosszú távon kedvező befektetési lehetőséget kínál - írja a Műtárgy.com.

A gyémánt, mint befektetés

A nemesfémek (arany) befektetési lehetőségeiről gyakran esik szó, ugyanakkor a gyémántról kevés, pedig ez a drágakő típus hasonlóan "válságálló", ára folyamatosan emelkedik: az elmúlt években 15-30% közötti volt az árnövekedés, 2011-ben pedig kiemelkedően magas, 49%-os volt a drágulás. A gyémántnak ugyanakkor nincs a nemesfémekhez hasonló nemzetközi per gramm ára. Ennek oka nagy részben az, hogy a gyémántpiac fő kitermelője a De Beers csoport - csaknem 50%-os piaci részesedéssel - évente szabályozza az árakat a kitermeléstől, ennek minőségétől, valamint az aktuális kereslettől függően. A gyémánt árát a következő intézetek oldalán, közleményében lehet nyomon követni: Rapaport Diamond Report, The Diamond Registry, Ajediam Antwerp Diamonds Monthly, The Gem Guide.

Válságálló befektetést kínál a gyémánt?

Magyarországon kifejezetten gyémánt értékesítéssel kevesen foglalkoznak, vagy csak kis mennyiségben lehet vásárolni. Hazai értékesítésben a Caprice, a V-Pearl, a Fatumjewels, az Exomest emelhető ki. Több nagyobb ékszerbolt hálózat pedig ékszerbe foglalva értékesít drágaköveket, ilyen pl. az Orex vagy a Schmuck.

Sorozatunk célja, hogy gyakorlati tanácsokkal lássuk el a potenciális gyémánt befektetőket, ezért pontokba szedtük a gyémánt befektetés előnyeit és kockázatait, illetve összefoglaljuk, hogy mire kell figyelni a vásárlásnál. Cikkünk végén pedig praktikus tanácsokat adunk a kezdő lépésekhez.

Gyémánt befektetés előnyei:

Térfogata kicsi, kis helyen elfér, ezért nagy értéket tudunk kis helyen tárolni, pl. otthoni széfben
Nehezen sérül. A gyémánt köztudottan rendkívül kemény kő, hő-, és tűzálló. Ugyanakkor vigyázni kell, hogy ne ejtsük le, vagy viselés közben ne verjük oda kádszélhez, mert szélsőséges esetben szétrobbanhat a kő.
Ékszerbe építve használati értéke van. A világon kitermelt gyémánt kb. 20%-a van beépítve ékszerekben, 80%-át ipari célokra használják (lézertechnika, sebészeti technológia stb).
Az ár indikátorok alapján a gyémánt ára évről évre emelkedik, azonban a múltbeli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőre nézve

Milyen kockázatokat rejt a gyémánt befektetés? Mire figyeljünk gyémánt vásárlásunk során?

A gyémánt különböző tisztaságú lehet, és ezek közül nem mindegyik alkalmas befektetési célra. A gyémántnak minimum vs1 vagy vs2-nek lennie: ez egy rövidítés, ami azt írja le, hogy a gyémánt mennyire tiszta. A vs1 annyit jelent angolul, hogy "very small inclusion" -vagyis nagyon kevés zárvány található a kőben. Érdemes ezt a tisztasági fokot alapul venni és ilyen vagy ennél tisztább gyémántot vásárolni (vs2, vs1, vvs2, vvs1, IF).
A gyémánt színe is fontos, pontosabban az, hogy mennyire fehér. Itt is rövidítések segítenek az eligazodásban. A befektetési gyémánt legyen Wesselton fehér, ezt W-vel, néha H-val jelölik. Ennél még jobb minőségű a TW (Top Wesselton), ragaszkodjunk a fehér fényű gyémánthoz. A tisztaságra és a szín minőségre is igaz, hogy minél jobb a minősége a gyémántnak, annál könnyebben eladható később.
Csak szakértők, kereskedő bevonásával vásároljunk. Ahogy megismerhettük, a gyémánt eladási árát sok tényező befolyásolhatja. Azonban nem csak a minőségre kell figyelnünk, hanem arra is, hogy jó áron vásároljunk. Akitől vásárolunk tisztában kell legyen a gyémánt aktuális napi vagy heti árfolyamával, és ez előttünk is ismertté kell váljon. A kereskedőnek tudnia kell az 1-es és 2-es pontban ismertetett paraméterekkel beazonosítania a gyémántot, valamint erről ún. certifikátot kiállítania. A kisebb méretű köveknél nem szokványos nemzetközi certifikátok kiadása, azonban ha nagyobb összegben vásárolunk, érdemes nemzetközileg elismert tanúsítványt kérni. A világon a legnagyobb bevizsgálók: GIA, EGL, HRD, IGI, GCI mindegyike ad ki igazolást a megszemlézett drágakövekről. Ez pénzbe kerül természetesen (30-100 ezer forintba), de ha be akarjuk biztosítani magunkat, akkor megéri. Ezeket a certifikátokat a kereskedő is el tudja intézi nekünk.
A gyémánt mérete (ct - karát) is fontos szempont. Értelemszerűen minél nagyobb a karát szám, annál drágább a gyémánt ára. Befektetésként érdemes valahol az 1 ct környékén kezdeni, hiszen ezek már ritkább, értékesebb kövek. Referenciaként: egy 1 karát nagyságú kőért, minőségtől függően 2-3 millió forinttal kell számolnunk.
Esztétikailag is fontos szempont a csiszolás típusa: a legismertebb gyémántcsiszolás a briliáns csiszolás. Ezen belül is érdemes a Modern típust választani, pl. M1-et, amely csiszolás közel 100%-ban veri vissza a beeső fényt. A korábban alkalmazott régi típusú csiszolási módoknál (R1, R2) a Modern csiszoláshoz képest nagyobb a csiszolásból eredő anyagveszteség. Ugyanakkor a csiszolás főként esztétikai szempont: a gyémánt a befektetőnek, vagy ékszer esetén viselőjének kell megfeleljen, és fontos, hogy illeszkedjen ahhoz az ékszerhez, amibe befoglalták.
A gyémánt likviditása alacsony, ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk. Ennek fő oka, hogy szemben más árutőzsdei áruval, hogy nincs végső eladási piaca. A megunt vagy eladni kívánt gyémántoknak legnagyobb felvevőpiaca az Ebay, vagy ahhoz hasonló weboldalak, itthon a Vatera.

Praktikus tanácsok befektetési célú gyémánt vásárlásához

Somlói István drágakőgyűjtő, a fatumjewels.hu ékszerbecsüse egyetért abban, hogy a fentebb felsorolt szempontok figyelembe vétele kiemelten fontos a nagyobb értékű, befektetési gyémántok vásárlásakor. A gyémánt közepes vagy hosszú távú befektetés, pont a likviditási tényező miatt, ugyanakkor értékét tartja és fizikai adottsága miatt kedvező alternatív befektetési lehetőség. Gyémántot meglévő befektetéseink mellé, kiegészítésként vásároljunk, semmiképp ne a teljes befektetési keretet helyezzük drágakövekbe. Érdemes "pakettet" összeállítani. Ennek, a szakértő szerint érdemes tartalmazni egy nagyobb, 1 ct vagy e feletti gyémántot, 2-3 db közepes, ½ ct körüli követ illetve több kisebb csiszolt gyémántot. Járjunk el körültekintően a vásárlásnál, mi magunk is nézzük meg alaposan a drágakövet: sokszor szabad szemmel látható az eltérés egy jó és egy gyengébb minőségű, sárgás, zárványos kő között.


forrás: www.portfolio.hu


A gyémánt is hasít

A nemesfémek mellett a gyémánt iránt is nagy a kereslet. A Napi Gazdaság összefoglalója szerint Indiában és Kínában a szélesedő felső és középosztály egyre nagyobb keresletet támaszt a gyémánt iránt, így az idén a nyers gyémánt árfolyama 49 százalékkal emelkedett és az egyik legjobb árupiaci befektetésnek bizonyult. (Két év alatt évesített szinten 30 százalék feletti volt a drágulás.) Az áremelkedést a növekvő kereslet mellett a csökkenő kínálat is fűti, új bányák elvétve nyílnak, a gyémántcsiszoló központok készletei pedig kiapadóban vannak.

A világ egyik legnagyobb gyémáttermelője, a dél-afrikai De Beers a kitermelés csökkenésével számol, a tavalyi 38 millió után idén már csak 35 millió karátnyi gyémánt felszínre hozását prognosztizálja. A 40 százalékban a dél-afrikai Oppenheim család, 45 százalékban pedig az Anglo American cég tulajdonában lévő vállalat bevételei ezzel együtt is robbanásszerűen növekedtek, fél év alatt megközelítették a 3,5 milliárd dollárt, a társaság profitja pedig megkétszereződött, s elérte a több mint 600 millió dollárt.

Forrás: www.origo.hu

 Óriási nyereséggel kecsegtetnek az ékszerek

Továbbra is jó befektetést jelent az ékszer, sőt az elmúlt időszakban többen választják a befektetés e formáját. Az üzleti célú ékszervásárlásra mostanában nagyobb figyelem irányul, mint a klasszikus befektetésnek számító festményekre vagy az aranyra. A Wall Street Journal elemzéséből, és a műtárgy.com hazai tapasztalataiból is kiderül, hogy az ékszereket azért is számítanak népszerű befektetésnek, mivel érzelmi viszonyba is kerül velük a vásárlójuk.

forrás: www.portfolio.hu 

 

Meglephetünk? Akik a weboldalról látogatnak el üzletünkbe ajándékot kapnak. Kérem a meglepetést most!